YOSEMITE

Zaterdag 27 mei 2000

Vertrokken rond 08:00 hr na een ontbijt van donuts en koffie. Via Alameda County en het windmolenpark (dat voor een deel voorziet in de energie van San Francisco en Oakland) naar de Livermore vallei (groenten- en fruitteelt). Verder naar Manteca, Oakdale en Chinese Camp. Hier komt men in de uitlopers van de Sierra Nevada. De talrijke meren worden gebruikt voor recreatie en waterwinning. Verder via Coulterville naar Bear Valley, Hornitos en zo naar Mariposa (laatste tankstations vóór Yosemite). Via de vallei van de Merced verder naar hotel Cedar Lodge, net voor El Portal. Aankomst rond 14:00 hr.

Lake McClure
Lake McClure
Coulterville
Coulterville

Dezelfde dag nog reden we naar Yosemite Park, waar we aan de inkom een Golden Eagle Pass kochten. Daarmee kan je in alle National Parks van de USA binnen. Het was heel druk – Memorial Day weekend – en er was veel verkeer in het park. Rondrit door de vallei, met stop aan Yosemite Village. In het bezoekerscentrum vroegen we inlichtingen en kochten een wandelkaart. Bezoek aan het museum, met historisch overzicht, maar ook een programma over het terug "natuurlijk" maken van Yosemite: auto’s buiten het park houden en meer met shuttlebussen werken.

Zondag 28 mei 2000

Vertrek naar het park om 07:30 hr. Parkeren in de buurt van Curry Village / Happy Isles. Rustige maar mooie wandeltocht naar Mirror Lake. Rustig wandelpad, dat echter dood loopt, vermits de bruggen aan het einde van het dal en aan Mirror Lake weggespoeld zijn. Je moet dus dezelfde weg teruglopen. Het is heel mooi zitten aan de stroomversnelling net beneden Mirror Lake (waren die muggen er maar niet...) Het meer zelf wordt kleiner en kleiner, omdat men gestopt is met uitbaggeren. Daardoor wordt hier een weide gevormd (Mirror Meadow).

Langs de paardenstallen te voet naar Yosemite Village, en verder door naar de Yosemite Falls. Kijken aan de voet van de Lower Yosemite Falls (en nat worden..) De drie watervallen vormen samen de vijfde hoogste waterval op aarde: 795 m. Bovenaan lijkt de waterval door een heel kleine opening in de rotsen te stromen. De middenste waterval is in verhouding niet hoog. Het onderste stuk is breder en woester en jaagt heel veel waterdamp op. Maar naar het einde van de zomer toe is de kans groot, dat de waterval droog staat. Je merkt dan enkel aan een donkere kleur op de rotsen waar het water in het voorjaar en de zomer naar beneden stort.

Mirror Lake
Mirror Lake
Tenaya Creek
Tenaya Creek
Curry Village Ranch
Curry  Ranch

Bij de weg is er een mooi zicht op de Half Dome (2900 m). Verder gelopen naar Yosemite Lodge, en daar een bustrip geboekt naar Glacier Point voor morgen (one way!). Met de shuttle bus terug naar Curry Village.

Bij het uitrijden van het park, stoppen aan El Capitán (een vertikale rotswand van ± 1200 m hoog) waar klimmers een 3 tot 5-daagse tochten ondernemen naar de top. Overnachten gebeurt al hangende! De National Park Services brengen zelf meer dan 80 kabels aan langs de rotswand.

Een beetje verder stopten we aan de rivier Merced, om naar de Bridalveil Fall te kijken. Hoewel het al later op de middag was, waren er geen regenbogen te zien. De Ahwahneechee Indianen noemden deze plaats Pohono of "the spirit of the puffing wind". De wind draait om en rond de waterval, waardoor deze in fijne nevel wordt verdeeld. Vandaar de naam bruidsluier. In de late namiddag, met de zon in de rug, zie je heel vaak regenbogen in de waterval. De waterval is meer dan 200 m hoog.

Lower Yosemite. Falls
Lower Yosemite Fall
Yosemite Falls
De 2 Yosemite Falls
Half Dome
Half Dome
Bridalveil Fall
Bridalveil Fall

Maandag 29 mei 2000

Tijdig naar Yosemite Lodge, waar de bus naar Glacier Point vertrekt om halfnegen. Gedurende de rit van ongeveer anderhalf uur krijgen we van de chauffeur een hele uitleg. Voorbij de Badger Pass (skigebied) kom je in de buurt van Sentinel Dome. Van hieruit kan je via meerdere paden terug naar het dal wandelen. De bus rijdt verder naar Glacier Point, dat terug een stuk lager ligt. Vanaf Glacier Point (1055 m boven Yosemite Village) heb je een heel mooi zicht op Yosemite Village, het dal van Mirror Lake, en het dal van de Nevada en Vernal Falls.

Vanaf Glacier Point wandelen we langs het Panorama Trail. Eerst naar beneden, tot aan de Illilouette Fall, de eerste van de 3 grote watervallen die we zullen passeren. Onderweg bijna heel de tijd een heel mooi zicht op Nevada en Vernal Fall, maar ook op een aantal toppen van de High Sierra. De Half Dome domineert uiteraard heel de tijd het uitzicht.

Verder lopend langs het Panorama Trail, stijgen we terug een stuk, en lopen door het bos. Na een tijdje horen we meer en meer het geluid van de watervallen die de Merced heeft gevormd. Eerst komen we bij de Nevada waterval. Deze valt na een korte bocht in de rivier 195 m naar beneden. Op de rotsen naast de waterval (en aan de overkant van de rivier) kan je heel mooi zitten. Ideaal plekje voor de pic nic onder Liberty Cap.

Half Dome
Half Dome
Yosemite Fall + Village
Yosemite Falls & Village
Illilouette Fall
Illilouette Fall
Nevada Fall
Nevada Fall

Vanaf hier begint het Mist Trail, dat terug naar het dal loopt. Vervolgens komen we bij de Vernal waterval. Deze is minder hoog (104 m) maar veel breder. Ook hier kan je aan de zuidkant uitrusten op de rotsen naast de waterval. Vanaf de bovenkant van de rots ga je dan via een 600-tal trappen naar beneden. Er hangt continu een nevel van fijne waterdruppels, en na enkele minuten ben je helemaal nat! Heel de tijd heb je een mooi uitzicht op de waterval en je loopt verder via de Merced terug naar het dal, om terug in Yosemite Valley te komen in de buurt van Happy Isles.

In de buurt van Happy Isles kwam in juli 1996 een stuk rots van 60 x 85 meter en 10 meter dik naar beneden (geschat op 80.000 ton). Het viel meer dan 600 m in vrije val, en de luchtverplaatsing alleen al vernielde heel veel bomen. De kiosk beneden aan de voet van Glacier Point (Happy Isles) werd volledig vernield. Nu is er een Nature Center.

Groundsquirrel
Eekhoorn
Nevada Fall & Liberty Cap
Nevada Fall met Liberty Cap
Vernal Fall
Vernal Fall

Dinsdag 30 mei 2000

Met de auto naar Wawona en bezoek aan de Mariposa Grove of Giant Sequoias. Op deze plaats staan de meeste van deze grote bomen bij elkaar. Je kan met een "trammetje" langs de weg naar het bezoekerscentrum rijden, maar vanaf de parkeerplaats kan je ook helemaal te voet naar boven wandelen (voorzie ± 2 uur). Je gaat via de Grizzly Giant, de oudste boom van het park en één van de grootste bomen ter wereld: hij is 70 m hoog met een omtrek van 10 m. Net naast deze boom staat één van de tunnelbomen, waar men vroeger met de postkoets doorreed. De tweede tunnelboom in Mariposa Grove is in 1969 afgebroken.

Deze sequoias zijn 2000 tot 3200 jaar oud! Officiëel kunnen ze 95 m hoog worden en 12 m breed.

Mariposa Grove
Mariposa Grove
Grizzly Giant
Grizzly Giant
Visitor Center
Visitors Center

Langs het wandelpad kom je nog voorbij talrijke andere merkwaardige bomen: Clothespin Tree, Telescope Tree, …. Onderweg vind je informatie op borden over hoe de bomen groeien en wat de voorwaarden zijn om te kunnen groeien. Rond een aantal van de bomen staan omheiningen om de gevoelige wortels die vlak onder de oppervlakte liggen te vrijwaren. Als het voldoende rustig is moet je zeker rondkijken naar de talrijke dieren: eekhoorntjes, vogels (specht), mule deer, …

Op de terugweg zeker en vast stoppen op de parkeerplaats net achter de tunnel die je terug in Yosemite Valley brengt. Vanaf deze plaats – Tunnel View – heb je een mooi zicht op het dal: El Capitán, Bridalveil Fall en in de verte de Half Dome.

Omdat het nog voldoende vroeg was, besloten we om naar het Hetch Hetchy reservoir te rijden. Dit kunstmatig aangelegde meer voorziet in drinkwater voor San Francisco. Het water wordt via een aquaduct naar de 350 km verder liggende stad geleid. Op 10 km van het meer mochten we echter niet meer verder, vermits er werken aan de baan waren. (Vraag dus altijd aan de rangers in het park of aan de ingangen van het park of bepaalde wegen gesloten zijn.) Op de terugweg naar Crane Flat en de vallei zijn we enkele keren gestopt temidden van de talrijke grote weiden op het plateau.

Tunnel View
Tunnel View
Hetch Hetchy Meadows
Hetch Hetchy Meadows

Woensdag 31 mei 2000

Via Crane Flat begeven we ons op weg naar de andere kant van de High Sierra. We rijden langs de Tioga pas. Onderweg kom je voorbij tal van mooie plaatsen, met uitzicht op de "wilde" gebieden van Yosemite. Let op voor dieren, die onverwacht de weg oversteken. Een plaats waar je zeker moet stoppen is Olmsted Point, vanwaar je op grote hoogte een heel mooi uitzicht hebt, o.a. op de Half Dome. Net beneden de parkeerplaats zitten veel marmotten.

Verder naar het oosten rij je langs Tenaya Lake, dat een beetje verborgen blijft achter de bomen. De weerspiegeling in het meer is zó mooi, dat het de moeite loont om te stoppen en tot aan het ondiepe meer te wandelen. Verder door rij je naar Tuolumne Meadow: een groot weidegebied. Er is een bezoekerscentrum en vanop een aantal plaatsen heb je een mooi uitzicht op de Cathedral Peaks. Het is mogelijk om van hieruit een aantal wandelingen te maken, maar daar moet je extra tijd voor uittrekken (2 tot 4 uur).

Uiteindelijk kom je op de hoogste pas van Californië: de Tioga Pass (3260 m). Toen wij er waren lag er nog heel wat sneeuw langs de weg. De pas gaat meestal maar open in midden mei. Het is een skigebied dat druk en lang bezocht wordt. (Altijd checken of Tioga "open" is of niet. Anders moet je ongeveer 240 km rondrijden, langs de Sonora Pass.)

Olmsted Point
Olmsted Point
Tenaya Lake
Tenya Lake
Cathedral Peaks
Cathedral Peaks
Tioga Pass
Tioga Pass
Tioga Lake
Tioga Lake

Vandaar gaat het terug naar beneden en komt men onmiddellijk aan het Tioga Lake. Dit meer was nog voor de helft bevroren. Een eigenaardig gevoel, omdat het zonnig is en de temperatuur zeker warm genoeg is. Vanaf het meer gaat het eigenlijk wat steiler naar Lee Vining, waar men op bruuske manier van de High Sierra ineens in een andere omgeving komt. Het gaat hier niet meer om een rotsmassief, maar eerder om door erosie verbrokkelde rotsen.

Onderweg is er een uitkijkpunt, vanwaar men een mooi zicht heeft op Mono Lake. Je ziet zelfs de pilaren in tufsteen staan. Het landschap wordt helemaal anders: aan de ene zijde zie je de bergen van de High Sierra, gelegen in Yosemite en met besneeuwde toppen. Aan de andere kant heb je een eerder droog landschap in een brede vallei. Bij de tocht naar het zuiden (Bishop) blijft men dit zien. Het is mogelijk om een aantal omwegen te maken: June Lake, Mammoth Lake. Dit zijn stuk voor stuk toeristische plaatsen, bekend voor recreatie op het water of in de sneeuw.

De tocht door Owens vallei naar Bishop loopt steeds verder naar omlaag en leidt nog langs enkele meren. Het dal wordt altijd maar breder en breder en aan de begroeiing merk je ook onmiddellijk waar een natuurlijk waterloop is.

Mono Lake
Mono Lake
Mono Lake
Mono Lake
High Sierra
High Sierra
Mono County - BishopValley
Bishop Valley

Ons reisdoel voor de dag is Lone Pine (Best Western Frontier Motel), een klein stadje van 1700 inwoners, op 1225 m hoogte gelegen. In dit plaatsje is een Visitor Center, waar je ook al inlichtingen kan krijgen over de nabijgelegen Death Valley. Er wordt je stellig aangeraden om een bezoek aan Death Valley voldoende vroeg te beginnen vanwege de hoge temperatuur (einde lente / begin zomer).

In de buurt van Lone Pine werden veel westerns verfilmd in de Alabama Hills. Vlak in de buurt van het stadje ligt de Mount Whitney. Indien je Alaska even niet meerekent is dit de hoogste berg van de USA: 4415 m hoog. Via Whitney Portal Road (op 2550 m hoogte) kan je naar de berg, maar je moet je wel een Backcountry Permit aanschaffen om naar de top te klimmen.

Link naar...
DEATH VALLEY