ZION NATIONAL PARK

Zaterdag 3 juni 2000

Vandaag weer vroeg op voor een lange rit naar de Grand Canyon. Bij de ochtendkoffie sta je uiteraard direct oog in oog met de jackpots en de speeltafels in de lobby van het hotel. Om alles nog eens goed in het geheugen te prenten nemen we de "Strip" vooraleer we de highway naar het noordoosten oprijden. Via een lange en rechte baan gaat het vandaag van Nevada via Arizona naar Utah en dan terug naar Arizona. En hoewel we heel wat kilometers voor de boeg hebben, lijkt het achteraf allemaal goed mee te vallen.

Het eerste deel van de tocht loopt langs de grote Nellis Airforce Base. Je rijdt door dorre gebieden. In Arizona wordt het terug iets groener en zie je de eerste verwijzingen naar Indianen: de Paiute Wilderniss Area. Via een kloof door Beaver Dam Wilderness rij je Utah binnen, de Mormonenstaat bij uitstek. Haast elke plaatsnaam verwijst naar de bijbel. In de buurt van Bloomington – St. George ligt op een heuvel het Visitor Center waar je informatie vindt over Utah. Het uitzicht doet je alvast wennen aan de rode kleur van de rotsen. We beslissen om door Zion National Park te rijden. De weg stijgt naar één van de twee toegangen tot het gebied. Behalve op SR 9, mag je niet met de auto in het park (tenzij je een vergunning hebt voor hotel of camping). Wel is er een gratis shuttle beschikbaar, die ongeveer 90 minuten nodig heeft om de volledige loop in het park te rijden. Maar omdat we vermoeden niet voldoende tijd te hebben, vervolgen we onze weg.

St. George
S
t. George (AZ)
Zion
Z
ion ingang
Tunnel Road (Zion)
Z
ion Tunnel Road
Checkerboad Mesa (Zion)
Checkerboard Mesa

De canyon waar we doorrijden is heel indrukwekkend. Tussen de rode rotsen en door een tunnel van ± 1800 m lang en met beurtelings verkeer rij je naar de pashoogte, intussen genietend van de mooie uitzichten. Hier en daar even stoppen, zeker op de uitzichtpunten. Vooral Checkerboard Mesa toont de grillige werking van erosie op de verschillende rotslagen. Plots ben je de canyon uit en kom je op de hoogvlakte. Het valt echter helemaal niet op dat je op 1700 m hoogte rijdt, meer dan 500 m verschil met de andere ingang van Zion in Springdale.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat we voor één nacht naar Bryce Canyon zouden rijden. Bryce Canyon schijnt echter zo mooi en zo bewandelbaar te zijn, dat een korte tussenstop niet voldoende zou zijn. Vandaar dat we meteen verder rijden: Bryce Canyon is voor een volgende keer...

Vermillion Cliffs
Vermillion Cliffs

In Long Valley Junction gaan we zuidelijk op Interstate 89 en rijden we onderweg voorbij de Coral Pink Sand Dunes. In Kanab nog even een uitstap langs de Vermillion Cliffs; de naam geeft duidelijk weer wat je kan verwachten, hoewel de kleuren variëren van lichtroze tot donkerpaars. Van hieruit rijden we naar de Grand Canyon.

Link naar...
GRAND CANYON NORTH RIM