LAKE POWELL en MONUMENT VALLEY

Maandag 5 juni 2000

Vandaag rijden we naar Page aan Lake Powell. Door North Kaibab National Forest gaat het naar Jacob Lake. Aan de bosgrens gaat het plots steil naar beneden: we komen in de vlakte ten zuiden van Vermillion Cliffs. De vallei is breed en dor. Nu en dan zien we "mini-canyons" die ontstaan door plotse felle regenvlagen. De Cliffs van deze keten zijn dieper rood dan degene die we twee dagen geleden zagen. Af en toe een dorpje maar verder niets.

Vermillion Cliffs
V
ermilion Cliffs
Navajo Bridge - Colorado
C
olorado River

Op het laagste punt nabij Lees Ferry, komen we aan Navajo Bridge, waar we in Marble Canyon over de Colorado rijden. De brug is 187 m lang. De rivier ligt 245 m dieper in de kloof en het is niet verwonderlijk dat je de rivier vanop de weg niet ziet. Aan beide zijden van de brug staan Indianen in kraampjes hun waar te verkopen: voornamelijk sieraden. In het Visitor Center vind je meer informatie over de geschiedenis van de brug en de streek. Vanop de brug zie je overdag meestal wel kleine scheepjes en kano's, die een stuk van de Colorado afvaren. Er zijn verschillende categorieŽn van White Water Rafting mogelijk. Reserveren is absoluut noodzakelijk; informeer naar de (hoge) prijs.

Ten westen van de Echo Cliffs gaat het eerst terug naar het zuiden tot Bitter Springs. Vandaar loopt de weg omhoog naar het noorden. Over de pas en dan op een rechte weg naar Page. Het stadje is ontstaan als woonplaats voor de werklui van de Glen Canyon Dam (1956). De stuw genereert niet alleen elektriciteit maar controleert ook het debiet van de Colorado. Het meer heeft een lengte van bijna 220 km en de kustlijn is grillig. Het is een ideaal gebied voor recreatie op het water, wat je ook merkt aan de talrijke House Boats op het meer en in de jachthaven van Wahweap. Tower Butte is in heel de omgeving te zien.

Monument Valley - Agathla
Monument Valley
(Agathla Peak)
Monument Valley
Monument Valle
y
Monument Valley
Monument Valle
y


Omdat het nog vroeg is als we in Page aankomen, besluiten we om een "uitstapje" te maken naar het 220 km verderop gelegen Monument Valley. Via Kaibito, de White Mesa-keten en Kayenta rijden we door Navajoland. In Kayenta gaat het linksaf naar Monument Valley. De eerste rots die we uit de vlakte zien oprijzen is Agathla Rock. Hoe meer je in de buurt van het Visitor Center komt, hoe meer je de rotsen ziet die je uit films en documentaires kent. Wheterill Mesa, Sentinel Mesa en Eagle Mesa rijzen steil uit de rode zandvlakte op. Door de warmte zien we heel de tijd mini-tornado’s. In het eigenlijke Monument Valley Navajo Tribal Park zijn we niet geweest. Op de terugweg stoppen we even langs White Mesa, waarna het teruggaat naar Page.

Daar rijden we langs de Horseshoe Bend, een grote meander van de Colorado. We parkeren langs de SR 89 en lopen vanaf de parking over een heuvel naar de kloof. De rivier ligt diep onder ons en we zien de verschillende lagen van het gesteente. De rots waarop we lopen is voor een groot deel samengesteld uit heel dunne laagjes en verbrijzelt onder onze voeten.

Als afsluiter van de dag rijden we langs de Glen Canyon Dam (475 m lang en 180 m boven het wateroppervlak). In het Carl Hayden Visitor Center is een tentoonstelling over de constructie van de dam en de invloed ervan op het milieu. De stuwdam kan worden bezocht. Even verder aan de rechterkant van SR 89 kom je via een zandweg op een heuvel, van waar je een mooi zicht hebt op het meer.

In de buurt van het meer kan je heel wat interessante plaatsen bezoeken: Rainbow Bridge National Monument, Antelope Canyon, La Gorce Arch,… De meeste punten zijn alleen per boot bereikbaar en je moet al gauw enkele uren uittrekken voor de trip alleen.

Horseshoe Canyon
Horseshoe Bend
Horseshoe Bend
Horseshoe Bend
Glen Canyon Dam
Glenn Canyon Dam
Lake Powell - Page
Lake Powell nabij Page
Little Colorado
Little Colorado Canyon

Dinsdag 6 juni 2000

We vertrekken uit Page en rijden terug via de Echo Cliffs over de pas naar Marble Canyon. In Bitter Springs gaan we dan zuidelijk tot Cameron. Na de Cliffs komen we terug in een woestijnachtige omgeving: Painted Desert, dat zijn naam heeft gekregen omwille van het pastelkleurige zand. We volgen de IS 89 tot Cameron en draaien dan rechtsaf naar Grand Canyon South Rim.

Onderweg heb je een aantal stopplaatsen die een mooi zicht bieden op Painted Desert en even verder op de Little Colorado Canyon, die eigenlijk niet zo klein is als zijn naam doet vermoeden. Op alle plaatsen zijn er kraampjes waar Indianen sieraden verkopen. We bevinden ons dan ook midden in het Navajo Indian Reservation.

Link naar...
CRAND CANYON SOUTH RIM