CALIFORNISCHE KUST

Zaterdag 10 juni 2000

De 200 km die we gisteren extra konden rijden, laten ons toe om het vandaag kalmer aan te doen. Vanuit Barstow gaat het via Interstate 15 naar het zuidwesten. Via Victorville rijden we richting San Bernardino. Naarmate we dichter bij Los Angeles komen wordt het drukker, zelfs op een zaterdagmorgen.

In de afdaling naar San Bernardino rijden we rechtsaf de SR 138 op. Na enkele kilometer kiezen we linksaf voor de "Scenic SR 2", de weg die door de San Gabriel Mountains leidt. De weg klimt nu naar het skigebied, tot we op 2250 m op Inspiration Point komen. Vanaf deze plek heb je een mooi zicht op de bergen van de San Gabriel keten, o.a. op Baden Powell Mountain (2855 m). De weg kronkelt tussen de bergen door en op veel plaatsen heb je zicht op de noordelijk en zuidelijk gelegen valleien. Hier en daar langs de weg ligt nog sneeuw. De begroeiing is andermaal specifiek: gele en oranje bloempjes (Monkey flower), hoge bloemstijlen van yucca's en gele bremstruiken.

Mount BadenPowell
Mount Baden Powell
San Gabriel - Spanish Broom
San Gabriel (Spanish Broom)
Monkey Flower
Monkey Flower
San Gabriel - yucca's
San Gabriel (Yucca's)

Op zeker ogenblik zien we een bergtop met antennes en een observatorium. Het blijkt Mount Wilson te zijn (1750 m). We rijden langs San Gabriel Peak (1885 m) naar Mount Wilson toe; een bezoek (met rondleiding) is echter niet mogelijk in het weekend. Vanaf deze hoogte heb je zicht op Los Angeles. Zelfs bij nevelig weer zie je de Downtown area. De antennes op de berg zijn bestemd voor televisie, radio en telecommunicatie.

Via La Cañada Flintridge gaat het vervolgens over de Interstate 210 naar Santa Clarita. Daar nemen we de weg door de Oak Ridge vallei naar de kust (SR 126). De drukte op de highway neemt uiteraard toe als je in de nabijheid van grote steden bent. In de Oak Ridge vallei rij je voortdurend tussen aardbeienvelden en citrusplantages. Hier en daar kan je langs de weg fruit kopen. Via Fillmore en Santa Paula komen we in het kustplaatsje Ventura, dat zijn naam te danken heeft aan de Misión San Buenaventura.

Het stadje ligt aan de kust maar is grotendeels van het strand gescheiden door een spoorlijn. Zoals in de meeste kustplaatsjes is er een pier met winkeltjes en restaurantjes. We informeren of het seizoen geschikt is om met de boot te gaan whale watchen. Dit blijkt echter niet het juiste seizoen te zijn: vroeger in het voorjaar trekken de walvissen naar het zuiden en pas op het einde van de zomer keren ze terug, meestal verder van de kust af. Het lijkt of het stadje volop aan het uitsterven is, of misschien net tegenovergesteld: een heel nieuwe toekomst tegemoet gaat. Heel eigenaardig!

Mount Wilson
Mt. Wilson antennes
Ventura pier
Ventura Pier

Zondag 11 juni 2000

Een vroege rit door Ventura brengt ons langs de Misión. In de kerk is er om halfacht een dienst aan de gang; het is zondag. Via een omweg door het binnenland – Oak View – Ojai – Meiners Oaks gaat het langs Lake Casitas terug naar de Carpintería aan de kust. Na korte tijd komen we in Santa Barbara, blijkbaar een mondaine badplaats. Het stadje heeft een drukke promenade langs de kust, waar tal van restaurantjes en hotels gevestigd zijn. Op zondag stellen de lokale kunstenaars ten toon en kan je voor een habbekrats – nou ja… - een "genuine piece of art" verwerven. Ook hier weer een pier, zicht op de jachthaven en tal van pelikanen.

Na een wandeling en genieten van het mooie weer en de verfrissende zeewind, gaat het verder naar het noorden. Eerst de kustweg langs de Santa Inez Mountains tot Las Cruces en dan verder via State Road 1 naar Lompoc. Vanaf hier gaat het dan door de bloemenvelden naar Surf, gelegen aan de kust. Volgens de gegevens is de branding hier ideaal om te surfen en werd de sport zelfs hier uitgevonden. Merkwaardig genoeg ligt dit plaatsje temidden van de Vandenberg Air Force Base, een luchtmachtbasis die bekend is omwille van testen van ICBM’s. Lompoc zelf is een ongezellige plaats, die leeft van en teert op de aanwezigheid van de militairen. Op zondag is het er in ieder geval onaangenaam druk en uiterst ongezellig.

Ventura - Mission
V
entura Mission
Santa Barbara
Santa Barbara
Lompoc Beach
L
ompoc

Dan maar door naar Guadalupe, Oceano, Arroyo Grande en Pismo Beach. Het plaatsje heeft een groot en mooi zandstrand en is vooral bekend omwille van de Pismo-schelp. In het verleden werden tot 45.000 schelpen per dag gevangen. Deze uitbuiting zorgde natuurlijk voor een felle terugloop en nu mag men – mits toelating – maximaal 10 stuks per dag meenemen. Hoe de schelp eruitziet hebben we nog niet kunnen ontdekken.

Auto op Pismo Beach
Pismo Beach
Pismo Beach
Pismo Beach
Meeuwen en pelikanen
Pismo Beach vogels

Op Pismo Beach rijden er auto's op het strand! De helft rijdt zich vast in het zand en moet losgetrokken worden door een kiene Amerikaan die hiervoor uiteraard dollars aanrekent.

Het hotel waar we overnachten ligt net ten noorden van het strand op de kliffen. Je hebt van hier een mooi zicht op de oceaan, op het strand van Pismo, op de branding, op de pelikanen die gracieus boven het water vliegen en plots duiken naar een vis.

Maandag 12 juni 2000

Weer verder naar het noorden. Langs San Luis Obispo rijden we naar Morro Bay. We hebben gehoord dat het mogelijk is om met een Sub Sea Tour mee te varen, waarin je het leven onder water ziet. Voor de havenbaai van het stadje ligt Morro Rock. Het is in deze baai dat we met de boot een tochtje maken dat een uurtje duurt. Vlak tegen de rots zien we een aantal zeeotters. Onder water zijn er tal van vissen, die uiteraard op het toegeworpen voer afkomen.

Morro Rock
Morro Rock
Zeeotters in Morro Bay
Zeeotters
Vissen
Vissen
Vissen
Vissen

De schipper weet ons te zeggen dat we langs de kustweg naar het noorden geregeld moeten stoppen om uit te kijken naar zeeleeuwen en zeeolifanten. In de buurt van Cambria (Harmony / Moonstone Beach) liggen er inderdaad heel wat zeehonden (Harbour Seals) op de rotsen voor het strand. Je moet een eindje wandelen, maar het is wel een hele ervaring. Geen entreekaartje kopen, geen voedertabellen,,… de dieren zijn er als het hen belieft. Indrukwekkend!

Zeehonden
Z
eehonden
Zeehonden
Z
eehond

Vanaf hier gaat het verder naar San Simeon, waar we natuurlijk langs Hearst Castle rijden. Het complex ligt op 8 km van de parkeerplaats en je moet er met de bus naartoe - dat maakt deel uit van de toer. La Cuesta Encantada (de betoverde heuvel) is 500 m hoog en zorgt voor een uitzicht over het grote gebied van William Randolph Hearst. De gebouwen werden eigenlijk opgetrokken rond de historische schatten die deel uitmaken van het bezit van de persmagnaat. Opvallend dat geen van deze schatten uit Amerika zelf komt! Het loont de moeite om La Cuesta Encantada te bezoeken.

Hearst Castle
Hearst Castle
Hearst Castle
H
earst Castle
Hearst Castle
H
earst Castle

Na het bezoek gaan we verder in de richting van San Francisco. Aan het strand in de buurt van San Simeon stoppen we om te kijken naar de zeeolifanten. Eenzelfde ervaring als eerder vandaag: géén inkomkaartje, geen afgesproken spektakel, maar puur natuur!

Zeeolifanten
Zeeolifanten
Bir Sur
Big Sur
Bir Sur
Big Sur

Van hier gaat het verder langs Big Sur naar het schiereiland van Monterey. Op de weg wordt het erg druk; op de duur wordt het file rijden en regelmatig stilstaan. Op borden langs de weg zien we dat net deze week de US 2000 Open (golf) gehouden wordt. We rijden verder naar Salinas, plaats waar we zullen overnachten, en komen daar te weten dat het schiereiland van Monterey niet open is voor het publiek in deze sportweek. De verwachte trip langs de 17 Mile Drive kan dus niet doorgaan.

Salinas is een stad van 100.000 inwoners en ligt tussen de Sierra de Salinas en de Diablo Range, in een vruchtbare vlakte waar groenten en fruit gekweekt worden. In Salinas zelf is niets interessants te beleven.

Dinsdag 13 juni 2000

Eerst terug naar Monterey, waar we een bezoek brengen aan het Monterey Bay Aquarium. Langs de Monterey Fisherman’s Wharf - een gezellige buurt met winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes wandelen we vanaf het centrale parkeergebouw naar het aquarium, één van de grootste van de wereld. Je ziet hier dieren en planten die leven in de directe omgeving van de baai. Hier bevindt zich de Monterey Bay Canyon, waar het op heel korte afstand vanaf het strand naar bijna 2000 m diepte gaat. Dit terrein is uitermate interessant voor diepzeeonderzoek.

In het aquarium zie je in reuzengrote aquaria wat er buiten in het echt te zien is. Extra aandacht wordt besteed aan zeewier (kelp) en ook aan zeeotters. Voor de kinderen zijn er speciale thema-tentoonstellingen waar op prettige manier en spelenderwijze de dingen worden uitgelegd. Behalve aquaria bekijken kan je ook naar buiten en zie je een directe verbinding met de oceaan. In het auditorium wordt een video getoond over een diepzeerobot die in de Monterey Canyon wordt neergelaten (gecombineerd met live beelden). Hou rekening met 3 uur voor een bezoek.

Aquarium
M
onterey Bay Aquarium
Haai in aquarium
Luipaardhaai
Zeeotters in aquarium
Zeeotters
Zeeschilpad in aquarium
Zeeschildpad

Dan weer verder langs de kust van de baai, naar Santa Cruz. Vanaf hier wordt de weg (State Road 1) een stuk smaller en gaat het geregeld bergop en bergaf. Stop geregeld langs de weg voor een mooi uitzicht, waar je de ene keer strand ziet en de andere keer steile kliffen. Vooral op hoger gelegen plaatsen en bij mooi weer is het uitzicht betoverend mooi: de branding, de diepblauwe kleur, de bergen… Laat op de namiddag komen we bij Pacifica in de buurt van San Francisco.

Link naar...
SAN FRANCISCO 1