SAN FRANCISCO 2

Donderdag 15 juni 2000

Vandaag maken we een stadswandeling. Vanaf het hotel lopen we Lombard Street op naar de Cable Car. De halte ligt op het hoogste punt van de straat. Meer zuidelijk gaat het terug naar beneden en daar vind je de Crookedest Street on Earth: dank zij de bochten in de weg wordt een helling van 40% overwonnen, maar er zijn ook trappen. Toch wel mooi.

Met de Cable Car gaat het dan richting Down Town. De rit op zich is natuurlijk een ervaring omdat het n van de typische Frisco-belevenissen is. Bij de afdaling moet je plaats maken op het achterbalkon. De begeleider helpt mee om de tram af te remmen en je ruikt de verhitte houten remblokken. We komen aan vlakbij Market Street – d grote verkeersader die San Francisco in Noord en Zuid verdeelt. Vandaar SOMA, of South-of-Market.

Lombard Street
Lombard Street
Lombard Street en Alcatraz
Lombard Street en Alcatraz
Cable Car
Cable Car
Cable Car
Cable Car

We wandelen langs Market Street, door de grote zijstraten naar Union Square, naar het Embarcadero Center (jammer genoeg nog t vroeg voor het Panorama Deck van het Hyatt Regency hotel). We gaan SOMA, naar het Yerba Buena en Moscone Center, lopen langs het SF MOMA (Museum of Modern Arts). Vandaar gaat het terug noordelijk naar China Town, op weg naar de Transamerica Pyramid. Deze mag echter niet meer bezocht worden. Wie een kijkje op de stad wil nemen vanuit de hoogte, moet naar het Embarcadero Center. Als je wil, kan je onderweg tal van plaatsen bezoeken: Town Hall, Hyatt Regency, SF Moma, Moscone Center, City Lights Bookshop, Macy’s,… San Francisco is dan ook een grootstad. Of je kan helemaal tot aan de Bay lopen, waar net dit weekend de nieuwe Embarcadero officieel wordt geopend. De stadsautobaan – die grotendeels vernietigd werd tijdens de aardbeving van 1994 – is volledig afgebroken, zodat ruimte is ontstaan om de stad aangenamer te maken.

Market Street
Market Street
Kearny House
Kearny House
Mariott Hotel
Mariott Hotel
SFMOMA
SFMOMA
Transatlantic Pyramid
Transatlantic Pyramid

Dan gaan we "queuen" om met de Cable Car terug te rijden. Een goede raad: neem een dagticket op het openbaar vervoer als je er te voet op uit trekt. Dit ticket geldt namelijk de hele dag op lle openbaar vervoer. Je betaalt USD 6,75 voor een hele dag openbaar vervoer, terwijl een gewoon enkel ritje (zonder overstap) al USD 2,25 kost.

Uiteindelijk lukt het ons op de tram een plaatsje te krijgen en rijden we naar de Fisherman’s Wharf. We gaan nog eens kijken naar de zeeleeuwen aan de Pier, eten we een kleinigheid in Ghirardelli’s en checken of er nog een tochtje naar Alcatraz bij kan. Jammer genoeg is er geen plaats beschikbaar vr zaterdagnamiddag. We wandelen terug naar het hotel. Een hele tocht, want zoals je weet werd San Francisco op meerdere heuvels gebouwd!

China Town - poort
China Town (poort)
China Town
China Town

Vrijdag 16 juni 2000

De voorbije dagen was het hl warm in San Francisco. Meer dan 30C en dat zijn ze hier niet gewoon. Vandaag is de fog teruggekeerd. Hoe eigenaardig het ook klinkt, je ziet de mistbank het land binnenrollen: een muur van nevel. Het goede van de fog is dat de temperatuur in Frisco winter en zomer eigenlijk heel gematigd blijft. Als toerist heb je daar natuurlijk geen boodschap aan.

Vandaar dat we er voor kozen om vandaag naar Six Flags Marine World te gaan. Er blijkt een groot haaienaquarium te zijn. Er zijn ook walrussen, zeehonden, orca’s…

Via Bay Bridge gaat het eerst naar Oakland en dan naar het noorden naar Vallejo. Van veraf zien we dat het in de eerste plaats een pretpark is. We besluiten om toch maar binnen te gaan en rijden de parking op. Het is hier zonniger dan in San Francisco. Met een shuttle gaat het dan naar de ingang. We weten niet waarom – we hebben geen vouchers of kortingbons – maar we krijgen toch reductie. Gauw een mapje vragen en de aanvangsuren van de dierenshows noteren, want daar draait het hier uiteindelijk om.

De aquaria en leefbekkens zijn heel groot, maar ook heel clean. Het gaat hem hier in de eerste plaats om de show (keiharde muziek, alles goed ingeoefend) en om de dieren op een goede manier "aan te wenden" (voor de klandizie). Natuurlijk sta je sprakeloos als je de imposante walrussen via een raam in hun aquarium ziet. Het lijken zelfs sociale dieren te zijn: ze komen geregeld tegen het raam hangen en kijken naar de bezoekers.

SixFlags Marine World Walrus in Vallejo
Walrus
Walrus in Vallejo
Walrus
Dolfijnenshow
Dolfijnenshow
Zeehondenshow
Zeehondenshow
Orkashow
Orkashow

Onderdoor het aquarium van de haaien lopen is al even goed een ervaring. Als je via het rollende tapijt de tunnel door bent, kan je via grote ruiten in het enorme aquarium kijken.

De orca kan je aan de buitenkant van het theater in het grote zwembassin zien. Een heel groot dier (meer dan 8 meter) maar jammer genoeg in een kale, ongezellige bak! Ernaast zit nog een koppel dolfijnen. Ze voeren allebei kunstjes uit met luchtbellen die ze blazen en die ze daarna weer oppikken. Best grappig! Dan zie je de orca zijn kunstjes uitvoeren,en het is toch wel indrukwekkend; vooral vanwege de afmetingen van het dier.

Voor wat het pretpark zelf betreft … De houten roller coaster hebben wel geprobeerd, maar op de handfree/feetfree "Medusa" hebben we ons niet gewaagd: "hangende" langs het traject zoeven tegen 100 km per uur, de invloed van de G-krachten ondergaan, van meer dan 50 m naar beneden zoeven, loopings en spiralen,… Echt waar: het duurde vl te lang om in de rij te staan (!).

De terugrit naar San Francisco duurt iets langer vanwege de files. Vooral het oversteken van Bay Bridge duurt een tijdje.

Zaterdag 17 juni 2000

Vandaag keren we terug! Gelukkig is de vlucht laat genoeg om toch nog wat te zien. We checken vroeg uit en gaan op weg. Jammer genoeg is de lucht grijs, maar er is niet direct sprake van mist. We volgen de 49 Mile Drive zoveel mogelijk en rijden langs North Beach en de Palace of Fine Arts naar het Presidio. Na een hele wirwar van straten komen we aan de voet van de Golden Gate Bridge (buurt van Fort Point). De brugpijlers hangen bovenaan in de wolken, maar verder is het zicht in orde.

49 Mile Drive Palace of Fine Arts
Palace of Fine Art
s
Golden Gate
Golden Gate Bridge
Golden Gate
Golden Gate Bridge

Van hieruit gaat het bergopwaarts door Lincoln Park naar de oceaan. We stoppen aan de Palace of the Legion of Honor en zien … een grote golf course, met daarachter de stad. Tegenlicht! Dan maar verder naar Point Lobos, waar t veel wolken hangen om te stoppen. We hadden gepland om minstens n van de musea in het Golden Gate Park te bezoeken. Het M.H. de Young Museum / Asian Art Museum zal voor een volgende bezoek zijn, want de California Academy of Sciences heeft meer stemmen gehaald.

Zoals meer en meer het geval is in moderne musea, gaat het hier niet alleen om kijken maar ook om ervaren. Naast de traditionele afbeeldingen, schema’s en vitrines, kan je onder andere een aardbeving "voelen" en in het planetarium de sterrenhemel afspeuren. Het aquarium werd meer in de klassieke vorm opgebouwd en je vindt er een groot aantal vissoorten en zeedieren terug. Een merkwaardig aquarium is dat waar je scholen makreel, haaitjes, roggen achter mekaar rondjes ziet maken in een aquarium waar je middenin staat. Het museum is erg praktisch bedoeld: er is een bibliotheek, database- en internethoekje, zelfs een cafetaria en restaurant.

Steinhart Aquarium - haai
Aquarium - luipaardhaa
i
Steinhart Aquarium - anemomen
Aquarium
- anemonen


Het wordt stilaan tijd om aan vertrekken te denken, want de auto moet tijdig worden ingeleverd. Natuurlijk kunnen we niet uit San Francisco weg zonder toch nog even naar het uitkijkpunt bij Twin Peaks te rijden. De zon breekt nl. meer en meer door de wolken en de kans op goed zicht is dus groter. Via bochtige straatjes raken we op de juiste weg en we vinden uiteindelijk nog een parkeerplaats om heel snel van het uitzicht te genieten. Nu ja, genieten? Er zijn vl bezoekers, het is er druk en we kunnen jammer genoeg niet lang blijven. Maar de foto hebben we!

Twin Peaks - SF
Zicht vanop Twin Peaks

De laatste rit gaat naar de Rental Car Terminal, waar het inleveren van de auto een pure formaliteit is. Dan met de shuttle naar de luchthaven en een counter vinden om in te checken. Blijkbaar is het een superdrukke dag en ook onze vlucht is overboekt. Eens in de passagiershal hoor je boodschappen "We are looking for volunteers who don’t mind to stay one day longer in San Francisco!…" Zullen we?

In London Heathrow moeten we 5 uur wachten op een aansluiting naar Brussel. Dat valt wel even tegen. In Brussel blijkt dan nog eens dat we onze koffers kwijt zijn. Maar die worden enkele dagen later per taxi thuisgebracht.

Link naar...
Terug naar hoofdpagina