NATIONAL PARKS

Er zijn 379 Nationale Parken, verspreid over de USA. Het beheer ervan valt onder de hoede van de National Park Service (NPS), een afdeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. meestal in samenwerking met nog andere lokale organisaties. Bovendien zijn er nog National Recreation Areas e.a.

Voor de parken wordt inkom gevraagd: 10 $ of meer per auto. Het inkomticket telt voor 7 dagen. Als je plant om meerdere parken te bezoeken kan je overwegen een pas te kopen.

NP Golden Eagle Pass De National Parks Pass of Eagle Pass kost 50 $ en geeft recht op inkom voor een auto met alle inzittenden. De pas ziet eruit als een plastic bankkaart en je moet achteraan aftekenen, dus je kan de kaart niet doorverkopen. Geldigheid: 12 maanden.

De pas is vooral geschikt voor het bezoeken van de "Grand Circle", een gebied bestaande uit 5 parken in Utah: Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef en Zion National Park. Om ze allemaal te bezoeken moet je een weg van 1125 km (700 miles) afleggen. De Grand Canyon North Rim is er niet bij inbegrepen, maar is dichtbij.  Je kan een National Parks Pass kopen aan de inkom van eender welk park, bestellen per post of internet (zie LINKS).

Voor inwoners van de USA die ouder zijn dan 62 is er de Golden Age Pass. Daarvan kunnen we geen gebruik maken, maar van de Golden Eagle Pass wel. Die kost 65 $ en geeft recht op inkom in alle parken plus 49 Federal Areas (Forest Service, Fish & Wildlife Service, en Bureau of Land Management areas).

Hieronder vind je algemene informatie over enkele parken in het westen van de USA:

YOSEMITE - ZION - GLEN CANYON (LAKE POWELL) - GRAND CANYON - POINT REYES - DEATH VALLEY - MUIR WOODS- MONUMENT VALLEY


YOSEMITE

Yosemite is een National Park sinds oktober 1890. Het is ongeveer 3030 km2 groot. 94% van het park is wildernis. Het laagste punt ligt op 610 m en het hoogste punt op 4000 m (Mount Lyell). Jaarlijks bezoeken meer dan 4 miljoen mensen het park. Er komen 1400 plantensoorten, 80 zoogdiersoorten en 240 vogelsoorten voor.

De meest bekende punten zijn: Bridalveil Fall, Yosemite Falls, El Capitan, Half Dome, Sentinel Rock, Vernal Fall, Nevada Fall, Glacier Point, Tuolumne Meadows, Tioga Pass, Mirror Lake, Mariposa Grove, Hetch Hetchy Valley.

Je kan er - al dan niet begeleide - wandelingen maken, fietsen, bergen beklimmen, raften, paardrijden, vissen, skiŽen, kamperen (reserveren!), wildkamperen (een Backcountry Permit is nodig!). Er zijn veel wandelwegen, o.a. John Muir trail, Mist trail, Four-mile trail, Panorama trail.


ZION

In 1909 heette Zion nog Mukuntuweap National Monument. In 1919 werd de naam gewijzigd in Zion National Park. De oppervlakte is 595 km2. Het park wordt jaarlijks door 2,5 miljoen mensen bezocht. Het laagste punt is 1120m (Coalpits Wash), het hoogste 2665m (Horse Ranch Mountain).

Er komen 800 inheemse plantensoorten voor. Dieren die er voorkomen zijn: mule deer, rotseekhoorns, hagedissen, zangvogels, bergleeuw, enz..

Bekende punten zijn The Watchman, West Temple, Great White Throne, Angels Landing, Temple of Sinawava, Weeping Rock, Observation Point, Checkerboard Mesa, Kolob Canyon. De meeste plaatsen hebben namen uit de bijbel vermits ze door Mormonen gegeven werden. Je kan er - al dan niet begeleide - wandelingen maken, fietsen, paardrijden, bergen beklimmen, kamperen (reserveren!), wildkamperen (een Backcountry Permit is nodig!). Er zijn veel wandelwegen, o.a. Emerald Pools, Riverside Walk, Angels Landing.

Je mag het park niet meer inrijden met de auto zonder Permit. Er is een grote parking aan de inkom; een gratis shuttlebus rijdt het park op en neer.


GLEN CANYON (LAKE POWELL)

Glen Canyon is geen National Park, maar een National Recreation Area sinds 1972. Er is geen inkom te betalen. Het is een enorm gebied van 5060 km2. Het laagste punt is 975 m (Lees' Ferry) en het hoogste is 2180 m (Kaiparowits Plateau). Het wordt jaarlijks door 3 miljoen recreanten bezocht. Het meer heeft een grillige kuststrook van 3155 km.

Er komen 80 zoogdiersoorten, 270 vogelsoorten, 22 reptielensoorten, 730 plantensoorten en een aantal vissoorten voor.

Populaire punten zijn Escalante Canyons, Rainbow Bridge National Monument, Glen Canyon Dam, Defiance House, Antelope Canyon. Je kan er varen, zwemmen, vissen, kamperen, wandelen.


GRAND CANYON

De Grand Canyon werd een National Park in 1919. Het park is 4950 km2 groot en wordt jaarlijks door 5 miljoen mensen bezocht. Het laagste punt is 730 m (bodem van de canyon) en het hoogste zijn 2285 m (langs South Rim) en 2683 m (langs North Rim). De Canyon is 445 km lang, 29 km breed en ongeveer 1,6 km diep.

Er komen 1500 plantensoorten voor, plus 299 vogelsoorten, 74 zoogdiersoorten, 16 vissoorten en 48 amfibie- en reptielensoorten.

Bekende punten zijn: West Rim Drive, Hermits Rest, Desert View, Yavapai Observation Station, Tusayan Indian Ruins, Bright Angel Point, Point Imperial, Cape Royal. Populaire bezigheden zijn: wandelen, rafting, vissen, muildiertochten (reserveren!), kamperen (reserveren!).


POINT REYES

Point Reyes National Seashore werd opgericht in 1962. Er is geen inkom te betalen. Er zijn Visitor Centers: Bear Valley, Ken Patrick en de vuurtoren op Point Reyes. Het park wordt elk jaar door 2,6 miljoen mensen bezocht.

Er komen 37 zoogdieren voor (plus een dozijn zeezoogdieren) en een groot aantal vogel- en plantensoorten. Er is een grote kudde Elk deer.

Wandelen, zwemmen (gevaarlijk), fietsen, paardrijden. Voor wildkamperen ook hier een Backcountry Permit kopen. Van hieruit kan je ook goed de jaarlijkse trek van de walvissen volgen (januari tot april). 


DEATH VALLEY

Death Valley National Park omvat een enorm gebied van ongeveer 13000 km2, grotendeels bestaande uit woestijn, wildernis en halfwoestijn. Men vindt er het laagste punt van het westelijk halfrond (86 m onder de zeespiegel). Het hoogste punt is 3355 m (Telescope Peak). Er is een Visitor Center in Furnace Creek.

Death Valley is een van de warmste plaatsen van de wereld, waar men een temperatuur gemeten heeft van 134 F (57įC).

Bekendste punten: Stovepipe Wells, Badwater, Zabriskie Point, Ubehebe Crater, Furnace Creek, Scotty's Castle, Artists' Drive.

Neem altijd drinkwater mee!


MUIR WOODS

De Muir Woods worden jaarlijks door 1 miljoen mensen bezocht, vooral in de zomer. Het park ligt op een hoogte van ongeveer 50 m boven de zeespiegel en heeft een oppervlakte van slechts 227 hectare. Het is een National Monument en maakt deel uit van Golden Gate National Recreation Area. Het wordt omgeven door Mount Tamalpais State Park. Het klimaat in het park is koel en vochtig door de mist die vanuit de zee het land indrijft. Vandaar dat de redwood-bomen hier goed gedijen.

Je kan in het park wandelen, maar omdat het niet erg groot is moet je eerder beperkte afstanden afleggen. Aansluitend op de 100 km trails in Mount Tamalpais State Park kan je uiteraard verder lopen. Er is een kort Nature Trail met borden die informatie geven over de redwoods. Kamperen, picknicken, fietsen, roken e.d. zijn niet toegelaten. Geen honden toegelaten!


MONUMENT VALLEY

Monument Valley is geen National Park, maar een Navajo Nation Tribal Park. Het ligt middenin het enorme gebied van het Navajo Indian Reservation. Het gebied werd in 1884 aan het reservaat toegevoegd. Vandaar dat je er niet met je Golden Eagle Pass in kan. Je betaalt aan de Indianen zelf (2,50 $ pp) in Goulding.

Het park is 121 km2 groot en ligt op een hoogte van 1700 m. In feite is het geen vallei, maar een uitgestrekt woestijnachtig gebied met typische, sterk geŽrodeerde zandsteenrotsen. Een van de hoogste is Agathla ("the place of the animal hides") die er 460 m bovenuit steekt. Het uitzicht is zo typisch Far West- en "Lucky Luke"-achtig dat er veel westerns gedraaid werden, o.a. "Stagecoach". De kleuren van de rotsen worden bepaald door het soort oxide: rood/oranje door ijzeroxide en zwart door mangaanoxide.

Je kan er begeleide trips maken (jeep of paard) of er vrij in rondrijden. Je wordt wel verondersteld de Indiaanse regels te volgen, bijvoorbeeld geen foto's maken van Indianen of hun eigendommen zonder vooraf toestemming te vragen. Vrouwen moeten voldoende kledij dragen. In heel het Navajogebied zijn er ontelbare kraampjes en winkeltjes met Indiaanse sieraden, potten en tapijten.