PLANTEN

Vermits we natuurliefhebbers zijn kijken we op onze reizen ook steeds speciaal uit naar de fauna en flora; CaliforniŽ is hier rijkelijk van voorzien. Bovendien kregen we de kans om het dierenleven in de zee van dichtbij te bekijken.

Cactussen : Toncactus
Planten/bloemen : Snow plant - Joshua tree - Orange Monkeyflower - California poppy - Spanish bajonet - Spanish broom
Bomen : Sequoia en California redwood


 

Toncactus
(Barrel cactus - Ferocactus sp.)

Barrel cactus Deze cactussoort is ťťn van de grootste van de Noord-Amerikaanse woestijnen. De vorm is cylindrisch of tonvormig. Ze hebben ribben en grote doorns, die bij sommige soorten in een haak eindigen. De 4-6 cm grote bloemen verschijnen bovenop de plant.

Indianen kookten vroeger de jonge bloemen om ze dan als groente op te eten. Oudere bloemen werden tot drank geperst. De cactus zelf werd wel eens als kookpot gebruikt, door de top eraf te slaan en de binnenkant uit te hollen. In deze "pot" werden dan hete stenen gelegd, samen met het voedsel. De doorns werden als naalden benut.

De pulp van de toncactus wordt gebruikt om er "cactus candy" van te maken. Dit is ťťn van de redenen waarom de soort nu in sommige gebieden beschermd is.

Wij zagen deze cactussen in Death Valley.


Orange Monkeyflower
(Mimulus aurantiacus)

Monkey flower EVEN GEDULD NOG !!!

 


Snow plant
(Sarcodes sanguinea)

Snow plant De plant heeft geen bladgroen; vandaar de eigenaardige kleur. De rode, vleesachtige steel verschijnt reeds in het vroege voorjaar, als er nog sneeuw ligt. Vroeger dacht men dat deze plant van organisch afval leefde (saprofyt) maar nu is duidelijk dat het een parasiet betreft. De wortels halen hun voedsel uit de planten in de omgeving.

Snow Plants komen voor op een hoogte van 1200-2400m in de Verenigde Staten.

Wij zagen ze in Yosemite en in de San Gabriel Mountains in CaliforniŽ.


California poppy
(California poppy - Eschscholzia californica)

California poppy Dit is de "State Flower" van CaliforniŽ. Het is een ťťn- of tweejarige plant met helder geel-oranje bloemen. De soort komt voor in grasland, maar ook in de kuststreek en de meer woestijnachtige gebieden.

Wij zagen deze bloemen in CaliforniŽ en Arizona.


Joshua tree
(Joshua tree - Yucca brevifolia)

Joshua tree Deze yucca groeit alleen in CaliforniŽ, Nevada, Utah en Arizona, op een hoogte van 600 tot 1850 m . De hoogte van de plant varieert van 4 tot 12 meter. De plant is genoemd naar Joshua, die blijkbaar steeds met de armen in de hoogte God aanriep.

Joshua trees (en de meeste andere yucca's) zijn afhankelijk van een mot (het wijfje van Tegeticula) voor de bevruchting. Geen enkel ander insect brengt het stuifmeel over van de ene bloem naar de andere. Zonder de mot kan de yucca zich niet voortplanten. (De mot op haar beurt trouwens ook niet.) 

Wij zagen deze planten in Death Valley, Mojave Desert en in de San Gabriel Mountains.


Spanish Broom
(Spartium junceum)

Spanish Broom EVEN GEDULD NOG !!!

Yucca
(Spanish bajonet, Our Lord's candle -Yucca whipplei)

Yucca whipplei Deze yuccasoort komt voor in kustgebieden en in de bergen nabij de kust.

De bladeren zijn scherp en de enorme bloem die de plant eenmaal in zijn leven produceert, wordt enkele meters hoog. Ook deze yucca is voor de voortplanting afhankelijk van een soort mot (het wijfje van Tegeticula). 

Wij zagen deze planten in de San Gabriel mountains en langs de kust van CaliforniŽ.


Sequoia en Californa redwood
(Sequoiadendron giganteum - Sequoia sempervirens)

trees.jpg (55605 bytes) Giant Sequoia
Sequoia's worden 3200 jaar oud en bereiken een hoogte van 95 meter. De omtrek is dan ongeveer 12 meter.

 

California redwood
Deze bomen worden tot 110 meter hoog en 2000 jaar oud. Ze worden niet zo oud, maar wel hoger dan sequoias en de omtrek is veel kleiner (7 m). California Redwoods zijn dus de grootste levende dingen op aarde!